Rumah > Berita > Kandungan
China "dua sesi" untuk menawarkan peluang-peluang yang besar untuk pembangunan Global
Mar 15, 2016

Sinaran global akan menjadi bersinar China awal bulan ini, kerana negara Asia telah membuat persiapan bagi Tahunan "dua sesi" untuk meneroka penyelesaian langkah seterusnya untuk pembangunan sendiri bakal melepaskan potensi yang besar pada skala global.

Sesi Tahunan keempat Kongres Rakyat Kebangsaan ke-12 (NPC), badan perundangan tertinggi negara dan sesi keempat Jawatankuasa Kebangsaan ke-12 dari Chinese People's politik Consultative Conference (CPPCC), China atas nasihat badan politik, akan dibuka pada 5 Mac dan 3 Mac, masing-masing.

Pakar-pakar berkata bahawa perhimpunan tahun ini, satu tetingkap yang berharga untuk pemerhati global untuk meneliti Polisi-polisi yang akan datang di China apabila dunia berjuang di tengah-tengah pemulihan yang lemah, oleh itu dijangka dapat menjana lebih banyak dapat kedua-dua di rumah dan di luar negara.

Penstrukturan semula ekonomi, didorong oleh penggunaan Model untuk membawa peluang

Sesi NPC akan datang akan melihat perbahasan dan Ratifikasi draf rancangan lima tahun ke-13, dengan perbincangan tertumpu kepada penstrukturan lagi ekonomi di China sebagai sebahagian penting di China.

Pucuk pimpinan China mengumumkan pada akhir bulan Februari bahawa China akan meningkatkan supply-side Pembaharuan struktur dan ekonomi hijau, dan memanfaatkan potensi permintaan domestik. Ekonomi kedua terbesar di dunia sekarang adalah peralihan pergantungan kepada pelaburan dan pembuatan kepada permintaan domestik dan industri perkhidmatan.

Peralihan akan membantu China berkembang menjadi sebuah "menyahut enjin pertumbuhan permintaan," diperhatikan Stephen Roach, Felo Kanan di Universiti Yale AS. "Ia adalah lebih kondusif kepada pertumbuhan mampan global."

Malah, pelarasan struktur China sudah membuktikan keputusan awal. Data rasmi menunjukkan bahawa penggunaan telah menyumbang dua pertiga daripada China pertumbuhan 2015, mengubah menjadi powerhouse yang utama bagi ekonomi Cina.

"Ini adalah satu trend yang sihat dan mampan perubahan," Menteri luar Cina Wang Yi berkata pada perjalanan AS pada bulan Februari.

Apple membayar pada Feb. 18 secara rasminya telah memulakan memberi pengguna di China, negara pertama di Asia yang mempunyai akses kepada penyelesaian pembayaran mudah alih yang disediakan oleh gergasi teknologi Amerika Syarikat, yang mewakili sepintas lalu kepentingan Syarikat-syarikat asing dalam pasaran pengguna yang besar di China kerana kuasa membeli meningkat.

Sebagai salah satu daripada beberapa pasaran dengan pertumbuhan pesat, China terikat untuk membawa peluang yang lebih banyak ke seluruh dunia, Shlomo Maital, Felo Penyelidik Kanan dengan Israel Institute of Technology.

Bonus kuasa beli yang meningkat juga telah melangkaui sempadan. Tahun lepas menyaksikan pelancong China membuat lawatan keluar 120 juta dan menghabiskan lebih dari 1 trilion yuan (kira-kira 153 bilion ringgit) di luar negara. Laporan dan gambar-gambar pengunjung-pengunjung dan pelancong dari ekonomi kedua terbesar di dunia telah kerap melanda tajuk berita luar negara.

Ketinggian kuasa memakan orang-orang Cina, Roach berkata, akan memberikan rangsangan yang kuat ke arah pemulihan ekonomi global yang lemah.

Pentadbiran yang bersih, telus untuk menggalakkan pelaburan asing

Dalam tempoh beberapa tahun yang lalu, kerajaan China telah melakukan sendiri kepada pentadbiran yang lebih bersih dan lebih telus, dengan ketelitian untuk mewujudkan persekitaran yang menguntungkan dan boleh diramal bagi pelaburan asing.

Pada dua sesi yang akan datang, lebih banyak cahaya dijangka untuk menumpahkan usaha-usaha tersebut, termasuk kempen anti rasuah Beijing.

Penganalisis berkata, usaha berterusan telah menghasilkan keputusan yang ketara dan meningkatkan keyakinan para pelabur asing di salah satu daripada pasaran dinamik di dunia.

"Memandu anti-rasuah China, sebahagian daripada peraturan undang-undang inisiatif untuk batang kerugian aset Negeri dan meningkatkan tadbir urus yang bersih dan keyakinan pelabur-pelabur asing, telah memenangi pengiktirafan dan sokongan daripada masyarakat antarabangsa," kata Yukai berkembar, Profesor Chinese Academy of Urus Tadbir.

Dalam laporannya tahun 2015, berasaskan Shanghai American Chamber of Commerce berkata bahawa masalah rasuah telah menjadi satu cabaran kecil bagi syarikat-syarikat Amerika Syarikat yang menjalankan perniagaan di China, yang telah jatuh bagi dua tahun yang lurus untuk tempat ke-13 dalam ranking Tahunan organisasi.

Kempen anti-rasuah telah telah memupuk persekitaran yang adil pertandingan bagi komuniti perniagaan dan diturunkan kesukaran menjalankan perniagaan di negara Asia ini, kata Jeorg Wuttke, Presiden daripada Kesatuan Eropah Chamber of Commerce di China.

Keterbukaan akan menjadi satu lagi kata kunci semasa sesi dua apabila tumpuan beralih kepada kemudahan pelaburan di China pada tahun-tahun akan datang.

Kementerian Perdagangan China telah menawar pendapat awam mengenai hukum pelaburan asing baru yang akan meringankan sekatan pada pelabur-pelabur asing dan memberikan mereka lebih mudah akses kepada pasaran Cina.

Syarikat-syarikat di luar negara akan menerima rawatan pra penubuhan negara dan sistem menyusahkan kes-kes kelulusan semasa akan digantikan dengan pengurusan "Senarai negatif", jika undang-undang yang diluluskan.

Persekitaran undang-undang yang lebih stabil, telus dan boleh diramal dan suasana pasaran yang menggalakkan persaingan yang saksama akan China berterusan tarikan kepada pelabur asing, kata Doug Gurr, Presiden China Amazon gergasi runcit dalam talian.

Win-Win diplomasi komited untuk kemakmuran Global

Bulan lepas, China bersumpah untuk mengutamakan yang higher-level membuka pertunangan kepada dunia sebagai sebahagian daripada agenda yang Diplomatik dalam tempoh beberapa tahun, yang juga akan menjadi topik hangat dalam sesi dua akan datang.

Pakar-pakar meramalkan bahawa wakil-wakil akan membincangkan pelaksanaan program grand itu tambahan seperti tali pinggang dan inisiatif Road, lebih berkongsi buah-buahan di China selama beberapa dekad pembangunan ekonomi dengan negara-negara lain, terutamanya yang membangunkan.

Pinggang dan inisiatif Road, dengan namanya yang berpunca daripada Jalan Sutera terkenal dunia yang sekali disambungkan Asia, Eropah dan Afrika pada zaman purba, bertujuan untuk meningkatkan kesalinghubungan antara kawasan-kawasan yang di darat dan laut, dan mengemaskini infrastruktur laggard di Asia dan Afrika.

Inisiatif ini, dengan menggalakkan penukaran modal, teknologi dan kapasiti pengeluaran berkualiti tinggi antara negara-negara di sepanjang laluan perdagangan kuno, akan meningkatkan pembangunan ekonomi dan sosial di Eurasia dan benua Afrika, berkata Fu Ying, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar NPC.

Pinggang dan jalan, yang meliputi sehingga dua per lima kawasan benua di dunia, setakat ini telah menerima lebih daripada maklum balas yang positif dari lebih 60 negara, ada yang sudah telah dikaitkan mereka menyusun strategi pembangunan rancangan cross-Wilayah China yang dicadangkan.

Pinggang dan jalan akan membantu negara-negara membangun yang mendapatkan Katakanlah yang lebih besar dengan penyelesaian damai, berkata Severino Bezerra Cabral, Pengarah Institut of China dan Asia Pacific Studies.

Contohnya, Pakistan, sebuah negara Asia tengah di sepanjang laluan perdagangan kuno telah lama menderita akibat kekurangan tenaga. Ketika musim panas, walaupun ibu kota Islamabad akan tertakluk kepada kuasa blackout sehingga 12 jam sehari.

Tetapi terima kasih kepada kelancaran pelaksanaan koridor ekonomi China-Pakistan, sebuah projek yang cenderung untuk menambahkan lebih 25,000 Megawatt kapasiti tenaga elektrik di negara ini sememangnya amat dahagakan tenaga, Pakistan mempunyai potensi untuk dijadikan sebuah ekonomi yang berkembang maju.

Dunia adalah sabar-sabar untuk "di Damai pembangunan China" digariskan dalam dua sesi, iaitu "untuk bayar jenis baru hubungan antarabangsa," kata Ibrahim Amari, Profesor Sains Politik Universiti Baghdad.